2018- het jaar van verbinding

2017 was voor mij het jaar van strepen zetten, beslissingen nemen. Mooi dat dit te zien is in het cijfer cijfer, twee duidelijke strepen!

2018 wordt voor mij het jaar van de verbinding! Ook dit is te zien in het cijfer, namelijk het cijfer 8. Als je de 8 een kwart slag draait is het het leminscaat teken∞.

Een lemniscaat staat voor het geven en het nemen, voor heen en weer, voor wisselwerking. Het staat voor wederkerigheid, voor contact. En het staat voor oneindigheid. Een symbool wat mijn hart gestolen heeft, omdat het in al zijn eenvoud zoveel in zich heeft! Voor mij staat het symbool voor verbinding, door die wisselwerking, door het contact en met name door de wederkerigheid.

Contact is een tweerichtingsverkeer. De een zendt en de ander ontvangt. Op zijn beurt zendt de ontvanger dan weer en ontvangt de zender, en zo verder. Snap je het nog? En dit gaat ook nog eens in zoveel dimensies; verbaal, maar ook nonverbaal en zeker bij aanraking.

Belangrijk is dat beide partijen open staan voor het ontvangen van alle signalen en eerlijk zijn in alle signalen die ze zenden. Anders komt er een knik in de lemniscaat, of wordt hij zelfs verbroken.

Het lijkt dus zo makkelijk he, contact, maar het gaat over zoveel facetten dat het niet gek is dat het weleens mis gaat. Wat gebeurt er bij jou als het mis gaat? Als er miscommunicaties zijn, als er misverstanden ontstaan, als je je niet begrepen voelt? Ik word dan geïrriteerd en later zelfs boos. Waardoor zowel mijn zendingen als ook mijn ontvangst gekleurd worden zodat de lemniscaat er niet meer is, het zijn twee losse rondjes geworden die botsen. Aan mij dan de zware taak om daar iets aan te doen, ik kan namelijk alleen maar aan mijn eigen helft van het lemniscaat doen, de andere helft is de ander zijn verantwoordelijkheid. Ik mag dan dus bij mezelf op zoek gaan naar een nieuwe verbinding en dan hopen dat de ander reageert, wat met de juiste intentie vaak lukt!

Wat mij ontzettend helpt in verbinding maken is lichamelijk contact; een knuffel, een aai, een massage. Omdat ook op gevoelsniveau een verbinding, lemniscaat kan ontstaat, volgt daaruit als vanzelf ook een goede verbinding in de verbale communicatie. Probeer het maar eens, ook al gaat het volledig tegen je verstand in; tijdens een ruzie met je partner, als je kinderen het bloed onder je nagels vandaan halen omdat ze niet luisteren; geef ze een knuffel, strijk elkaar even over de rug, maak lichamelijk contact en verbinding! Je zult zien; er verandert iets in het contact! Maar ook als er niets aan de hand is; maak contact, écht contact! Je zult zien, alles gaat dan makkelijker en vloeiender.

Dus knuffel, streel, aai en masseer elkaar en laten we samen 2018 het jaar van de verbinding maken!