Bij twijfel; DOEN!

Ben jij net zo’n twijfelaar als ik? Zo lastig is dat!

Alles weeg ik tegen elkaar af, de voor en tegens. In een eindeloze cirkel kan dat doorgaan. Totdat ik bijna niet eens meer weet waarover ik aan het twijfelen ben. Meestal resulteert dit in het nemen van GEEN beslissing, wat uiteindelijk dan dus ook weer een beslissing is, maar een waar ik niet blij van word.

Inmiddels doe ik dat een stuk minder, dat twijfelen. Ik ben er namelijk achter gekomen dat twijfelen in je hoofd zit en als je echt naar je gevoel luistert dan hoef je niet meer te twijfelen.

Ruim een half jaar geleden heb ik mijn leven omgegooid, zekerheden opgegeven en mij in een nieuw avontuur gestort. Natuurlijk waren er twijfels; ik gaf een hoop zekerheid op. Maar diep van binnen wist ik dat dit de juiste keuze was. Wist ik dat ik hier blij en gelukkig van zou worden. Er was eigenlijk geen twijfel mogelijk.

Mijn hoofd begon wel vragen te stellen, om me aan het twijfelen te brengen, en ja dat lukte soms. Dan lag ik huilend in mijn bed met me steeds maar afvragend; wat ben ik nou aan het doen? Totdat ik die gedachtes een halt toe riep en weer terug ging naar mijn gevoel en dan wist ik dat het goed zat.

Klinkt best simpel als ik het zo opschrijf he? Dat is het natuurlijk niet! Het kost veel oefening, durf en vertrouwen. En nog steeds is mijn hoofd er heel goed in vervelende vragen stellen en me aan het twijfelen brengen.

Dat is namelijk ook zijn taak; mij beschermen! Hij stelt die vragen dus met een reden, weegt dus dingen af met een reden, geeft ook de minder positieve kant aan met een reden. Heel fijn, want het behoudt je daardoor ook van fouten. Alleen slaat ons hoofd daar soms in door. Want die wil liever geen verandering: dat is eng en onbekend. Dus maakt het je aan het twijfelen.

Dit zijn maar gedachtes, gedachtes van iets wat je wil beschermen, maar wat echt niet alles weet! En als je er zo naar kan gaan kijken, dan worden die gedachtes misschien wel niet meer zo groot, of zo aanwezig. Of kun je ze zelfs los laten. Wordt het makkelijker om wél naar je gevoel te luisteren. Dus spreek die gedachtes toe, zoals je ook zou doen bij je partner of vriendin die met onredelijke argumenten aankomt. Nogmaals het zijn maar gedachtes! Vertrouw erop dat je gevoel een veel betere adviseur is!

In het verkeer is het gezegde: bij twijfel stoppen. Ik zeg juist; bij twijfel: DOEN! Je hoofd brengt je aan het twijfelen, maar je gevoel zegt doen.

Begin eerst bij kleine dingen, zoals een afspraak afzeggen waar je geen zin in hebt maar waarvan je hoofd zegt dat je absoluut niet af kunt zeggen. En voel dan (achteraf) wat het je voor een gevoel geeft. Dat je voor jezelf gekozen hebt, dat je naar je gevoel geluisterd hebt. Hoe fijn en knap dat is! Zo bouw je succes ervaringen op en krijg je steeds meer vertrouwen in je gevoel en wordt het twijfelen vanzelf minder!

Trust me! 😉