Doen

Oefening voor jou: Op een ballon gaan zitten

WAT? hoor ik je denken, op een opgeblazen ballon? Ja op een opgeblazen ballon, gewoon met je hele gewicht en zonder steun er op gaan zitten! DAT KAN! Ja echt, jij ook! Oke eerlijk is eerlijk, deze oefening vergt ook oefening, maar iedereen kan het.

Oke pak maar een ballon en blaas hem maar op en voel dan gelijk even waar je de kracht vandaan haalt. Haal je die uit je borstkas? Of uit je buik? Als hij uit je borst komt, probeer je buik dan ook eens een beetje te laten helpen, dus zet je buik maar uit en trek hem in als je gaat blazen. Kijk eens aan, de oefening is nog niet eens begonnen en je bent al begonnen met voelen! Goed bezig!! Blaas hem maar zover op als jij denkt dat je aandurft.

Leg de ballon nu op de stoel en ga er maar op zitten, nee niet meteen met je hele gewicht, we gaan voelen, weet je nog? Dus rustig aan. Voel maar wat er gebeurd, zit er spanning in je benen, je billen? En hoe voelt het in je bekkenbodem, je weet wel waar de spieren zitten om je plas op te houden. Gespannen? Laat nu maar langzaam al deze spanning los, ja langzaam nog een beetje, zak maar steeds verder in de ballon (je mag je handen even naast de ballon zetten, leun daar maar een beetje op) En ja nog een laagje dieper zakken. Voel je de ballon? Voel maar eens heel goed de ballon, maak er contact mee. Durf je nog verder los te laten, te zakken? Heel goed, vertrouw me maar, de ballon knapt niet! En als dat wel gebeurd, nou en? Dan pak je een nieuwe en heb je iets geleerd, namelijk dat je nog meer moet loslaten. En kun je al helemaal zitten? Durf je je handen los te laten? Ja? Wat gaaf!! Voelt goed he? En durf je het nog niet, neem dan lekker de tijd, niemand zegt dat je op moet schieten, we hebben de tijd!

 

Oefening samen met je kind: Pizza maken

In deze oefening ga je een pizza van je kind maken! Hoe leuk is dat?

Je kind mag lekker op bed of op de bank gaan liggen, op zijn buik. Overleg samen wat je nodig hebt om een pizza te maken. Mocht je kind alleen de diepvries variant kennen, dan is het leuk om even te vertellen hoe een pizza echt gemaakt wordt! 😉 (Leuk om ook echt een keer samen te doen!)

Je begint met het maken van het deeg; bloem strooien (bijvoorbeeld door met je vingers zachtjes te kloppen of kriebelen op rug, benen, armen, hoofd, gebruik het hele lijf) Hoe voelt dit voor je kind? Hoe reageert het? Ga nu door met water (verzin zelf maar een aanraking die bij water past) en daarna de olijfolie. Als je alles hebt dan ga je het deeg kneden; knijp maar in armen, benen, billen, rug. Hoe voelt dit? Varieer maar met harder en zachter.

Als het deeg klaar is moet je uitrollen, hier kun je zelf vast wel iets bij bedenken! En daarna natuurlijk beleggen met alles wat je kind lekker vind! Grote plakken ham? Gooi ze maar eens op het hele lijf! Geraspte kaas? Weer lekker kriebelen dus! Vraag tussendoor wat wel en niet lekker is.

De eerste keren dat je deze oefening doet is het wellicht nog even zoeken, maar na een paar keer weet je wat wel en niet prettig is en kun je een hele ontspannen pizza maken!

 

Wellicht nog belangrijk om te melden voor ons als moeders: vul het niet in voor je kind! Jij weet niet wat hij of zij lekker vindt, dat weten ze alleen zelf! We vullen het graag al in voor onze kinderen, dus hoe moeilijk ook, houd je mond, het is hun beleving! En probeer ook echt van alles uit, ook waarvan jij denkt dat het niet lekker is!

Geniet ervan samen!