Grenzen voelen, net topsport!

“Luister naar je lijf”, je hebt het vast vaak gehoord. “Let op je grenzen”, nog zo’n veel gebruikte zin.

Je weet het wel, maar doet het niet altijd. Het kán ook niet altijd.

Hoe voel jij een grens? Hoe geeft jouw lijf dat aan? Is dat vermoeidheid, is dat verminderde concentratie, is dat pijn of is dat door een korter lontje?

Ik denk dat we dit allemaal wel herkennen en nee, daar reageren we dan niet altijd meteen op.

Want soms kan het gewoon niet anders, dan moet er nou eenmaal doorgewerkt worden, of er moet gekookt worden, of de was gedaan, of iemand opgehaald.

Tja en dan? Je lijf geeft een grens aan, geeft aan dat het wat anders nodig heeft dan jij op dat moment doet.

In de topsport is dat net zo! Echt geloof me, alle topsporters voelen hun grenzen en gaan er over heen, maar met liefde!

Hoe dan? Nou, ze respecteren hun grenzen maar geven tegelijk aan dat het nodig is om erover heen te gaan, en nogmaals; met liefde en respect. Een topsporter gaat over grenzen om zo beter/sterker/sneller te worden, staat er dus echt even bij stil.

En wat is dan precies het verschil met hoe jij soms over je grenzen heen gaat? Jij negeert ze waarschijnlijk! Jij doet net of ze er niet zijn en gaat door. Vanuit je hoofd en niet vanuit je gevoel en je lijf. Zelfs nadat je over een grens (of meerdere) heen bent gegaan, negeer je je lijf en ga je door. Ja misschien neem je even rust, maar daarna ga je weer door. Echt even aandacht en tijd voor je lijf nemen doe je niet.

Een topsporter doet dat wel! Die luistert naar de grenzen, ze mogen er zijn, hij geeft ze aandacht en in die aandacht, in dat contact, gaan hij erover heen. Sámen met zijn lijf. Daarnaast zorgt een topsporter super goed voor zijn lijf, geeft het ook de rust die het nodig heeft.

Jaja best logisch toch: hij verdient zijn geld met de prestaties van zijn lijf!

Maar jij toch ook? Jouw lijf levert ook topsport elke dag! Daar mag je best eens stil bij staan en aandacht voor hebben.

Dus geef je lijf de aandacht die het verdient en ga (soms) met respect over je grenzen. Als je goed voor je lijf zorgt, zorgt het ook goed voor jou!