Ontspannen

Ontspannen…Op de bank gaan liggen en even ontspannen? Ging het maar zo makkelijk. En voelen? Pfff hoe moet dat ook alweer?

 Om te ontspannen is er meer nodig dan alleen rust en een plek.         Om echt te ontspannen is er gevoel nodig, moet je kunnen voelen.      Om te ontspannen moet je eerst weten hoe spanning voelt,  je weet namelijk ook niet wat stilte is als er geen geluid zou zijn.

Maar hoe doe je dat nou, dat voelen? We zitten vrijwel de hele dag in ons hoofd en vergeten soms ons lijf,  ons gevoel.  Gelukkig worden wij ons hier steeds meer bewust van en willen we meer naar ons lijf luisteren, beter voor onszelf zorgen, zo ook jij, anders was je waarschijnlijk al gestopt met lezen!
Je lijf geeft je de hele dag signalen als feedback hoe het met je gaat. Gaat het goed met je,  voelt hetgeen je aan het doen bent goed,  is er verbinding met wie je het doet? Deze signalen kunnen groot zijn maar ook heel klein,  als een klein steekje in je buik,  een beweging naar voren of juist achteruit. Om hier goed naar te (leren) luisteren is veel oefening nodig.  Haptonomie kan je hierbij helpen. 

 Haptonomie gaat dus over voelen,  het voelen naar jezelf maar ook het voelen naar een ander. Daar kan ik ook een heel artikel over schrijven, maar we gaan het nu hebben over ontspanning en vooral spanning, daar gaat dit artikel tenslotte over.

 Zoals ik eerder noemde moet je om te kunnen ontspannen eerst weten wat spanning is.  Waarschijnlijk weet je dit maar al te goed,  want wie voelt er niet soms (of vaak) spanning in zijn nek na lang werken,  een knoop in zijn buik voor een grote presentatie of knikkende knieën voor een evaluatie gesprek met je baas? 

Vaak gaan we van deze spanning gevoelsmatig weg, maaaarrr om te (leren) voelen moet je er juist naar toe gaan. Nee dat is niet eng, laten we het meteen gaan DOEN!
Blijf zitten zoals je nu zit! NEEEE niet bewegen, STOP ook niet stiekem verzitten! Echt niet doen hoor, ik heb je wel door. Zelfs niet even snel omdat je nu ineens merkt dat je niet lekker zit! Blijf gewoon zitten zoals je nu zit! En nu ga je in delen, stukje voor stukje, je lijf langs.

 Voel echt elk stukje, van je grote teen tot aan je kruin, voorkant, achterkant, links en rechts.

Wat voel je,  wat zit daar?  Doe dit zonder oordeel en zeker zonder er iets aan te willen veranderen. Wat er is mag er zijn.

Begin maar  (ik wacht wel even 😉 )

……………………………………………………………………………………………………………………………

En wat voelde je?

Niets?  Dat is niet erg, ook dat is goed om te weten! Vanuit daar kun je nu gaan beginnen met het oefenen van voelen.
Voelde je wel iets? Wat fijn!
En wat je voelde, was dat goed of niet?

En mocht het er zijn, kon je er even bij blijven of ging je snel verder?

Hoe vaker je bewust voelt, hoe meer contact je maakt met je lijf, des te eerder je ook spanning ervaart. En hoe sneller je deze spanning dus kunt tackelen en echt kunt ontspannen!

Probeer eens om gedurende de dag een paar keer bewust je lijf te voelen. Dit kan op verschillende momenten, denk maar eens aan: tijdens het douchen zeep je je een keer niet snel is, maar neem je er even de tijd voor. Maar ook in de rij van de supermarkt of bij het wachten op het schoolplein kun je even voelen; sta ik op twee voeten, voel ik mijn voeten überhaupt? Hoe voelen mijn benen, mijn buik, mijn schouders?  En ’s avonds bij het eten koken doe je het weer.

Zo kun je steeds even contact maken met je lijf en sneller spanning ontdekken. Ik moet hier wel bij zeggen dat voelen echt heel moeilijk is en heel veel oefening vereist! Lukt het niet om er een paar keer per dag aan te denken, neem dan vaste momenten om even stil te staan bij je lijf, bijvoorbeeld elke keer als je naar de wc gaat, of een deurknop vast pakt (je zult versteld staan hoe vaak je dat op een dag doet!) Wees alsjeblieft niet te streng voor jezelf, neem het zoals het komt!

Een bijkomend voordeel van meer/vaker voelen is dat je lijf het heel fijn vindt als je wat vaker op de dag contact maakt. Ook al kun je niet altijd meteen wat doen aan de spanning die je voelt, het contact maakt al dat de spanning zachter wordt.

Onder het kopje ‘Doen!’ staan 2 oefeningen, deze hebben te maken met voelen, uiteraard, maar ook met ontspannen. Eén oefening voor jezelf en één voor samen met je kind.

Veel succes maar vooral veel plezier, geniet van alles wat je tegenkomt tijdens deze oefeningen!

LET IT FLOW!