Vakantie! Hoe hou je het leuk voor jezelf?

Vakantie! Hoe hou je het ook leuk voor jezelf?

Heerlijk 2 weken vrij! Geen wekker, geen gehaast, geen geregel…of gaat dat vaak toch anders?

Kijk jij ook altijd zo uit naar een vakantie? Lekker uitrusten, leuke dingen doen en ook allerlei achterstallige klusjes afwerken! En valt het dan vaak weer tegen? Omdat je toch niet zo uitgerust bent, of dat je baalt dat je niet je hele to do lijst hebt kunnen afwerken, of omdat de leuke dingen die je had bedacht anders verliepen dan je had bedacht?

Ik denk dat je hierin niet alleen bent! We kijken allemaal uit naar de vakantie, verwachten er veel van, te veel misschien, dus dan kan het eigenlijk alleen maar tegenvallen.

Hierbij 10 tips om ook alles voor jezelf uit de vakantie te halen!

  1. Leg je telefoon aan de kant. Door je telefoon ben je snel geneigd om toch even je mail te checken en nog meer. Snel vergeet je de tijd en blijf je erin hangen. Hierdoor ben je niet bewust aanwezig en beleef je het moment niet. Zonde van je tijd eigenlijk, je hebt nu meer tijd dus gebruik die goed!
  2. Stel minder doelen. Maak geen ellenlange to do lijst voor in de vakantie, want dat komt er toch niet van! Beslis wat je echt graag wilt dat er gedaan is en als dat gelukt is geniet er dan van! En lukt het om nog meer te doen, dan is er rede voor een feestje!
  3. Plan een dagje voor jezelf. Breng je kinderen een dagje weg en ga zelf doen wat JIJ wilt! Echt, dat mag jij doen! Want naast moeder ben je ook agenda, secretaresse, regeltante, taxichauffeur, personal shopper, huishoudster, vraagbaak, zoekmachine etc etc. Ook jij hebt recht op een vakantie dag!
  4. Ga een keer vroeg, écht vroeg naar bed. Lekker met een kopje thee en een boek en dan wel ook vroeg slapen. Gewoon omdat je ’s avonds even niets hoeft van jezelf.
  5. Neem meer tijd voor dingen. Voor het ontbijt, de boodschappen, het avondritueel enzovoort. Alles in een lager tempo, laat je niet opjagen! Beleef de dag zoals in zuidelijke landen; langzamer. Hierdoor ben je in staat veel meer te voelen, te beleven en ben je echt in het moment.
  6. Laat de boel de boel! Er hoeft niet steeds opgeruimd te worden, morgen is het toch weer een zooi! En die afwas/was/stof/troep ligt er morgen ook nog wel. Geniet ook van dit gevoel van ‘spijbelen’.
  7. Eet makkelijk. Het is ook voor jou vakantie, dus maak het jezelf niet te moeilijk (tenzij je van koken houdt, pak dan een keer uit!) Ken je de monkey platter? Zoek het maar eens op, het is favoriet hier thuis en ideaal voor de vakantie (of elk weekend 😉 )
  8. Wees minder streng. Tuurlijk, regels zijn belangrijk, maar in de vakantie mag het best iets losser. Scheelt een hoop discussies en stress in huis.
  9. Stel een ‘kinderen zijn de baas dag in’. Vinden de kinderen super leuk en jij hoeft die dag ook even nergens aan te denken en je druk om te maken, behalve de wensen van je kinderen op te volgen. (vergeet niet het veto recht in te stellen voor als ze het echt te bont maken! 😉 )
  10. GENIET. Wellicht volledig overbodig deze tip, maar geniet van elk moment met je kinderen. Ook al gaat het niet zoals jij in je hoofd had, loopt alles anders, laat het los en geniet!