Verbinding

Binnen de haptonomie wordt er vaak gesproken over verbinding, maar wat is dat nou precies verbinding?

Is dat net zoiets als wifi? Ja eigenlijk wel, en net als bij wifi, heb je soms wel verbinding en soms niet! En ook kun je zwaar gefrustreerd raken als je geen verbinding kunt vinden!!

En helaas is er net als bij wifi geen draadje, het is een draadloze verbinding en soms heb je ook een wachtwoord nodig! Dat wachtwoord, hoe je dat kan vinden? Daar is geen passend antwoord op, sorry, die zul je bij elk contact opnieuw moeten invoeren. Maar ook als je denkt het wachtwoord te weten kan de ander het de volgende keer, zonder dat jij het door had, verandert hebben! Het heeft dan ook alles te maken met afstemming.

Laten we eerst eens beginnen met verbinding met jezelf, want vanuit daar kun je ook verbinding maken met een ander. Alleen begin ik dan eigenlijk ook meteen bij het moeilijkste, want hoe beschrijf ik dat? Hoe laat ik het je voelen zonder dat ik erbij ben om je daarbij te helpen? Ik ga mijn best voor je doen!

Oke, we moeten eerst naar de basis, en dan bedoel ik letterlijk de basis. De basis in je lijf, de basis waar al je gevoel is, de basis van wie jij bent! Oke, hoor ik je denken, klinkt mooi, maar waar is die basis dan? Als je nu bij me was dan zou ik je je basis aanreiken zoals dat zo mooi heet binnen de haptonomie, ik ga dat proberen nu contactloos te doen, dus echt als draadloos verbinding maken. Leg maar eens een hand onderop je buik, maar dan heel laag, ja echt heel laag, eigenlijk net boven je schaambeen. Heb je hem liggen? Dan leg je nu je andere hand op je onderrug, ja je raadt het al, ook weer heel laag, net boven je bilnaad, ja echt, het is niet gek, het is gewoon je eigen lijf! Nu ligt je basis tussen je twee handen. Kun je het voelen? Het gebied wat nu tussen je handen ligt? Concentreer je maar eens even goed op dat gebied! Voel het maar eens met je handen, maak er contact mee. Ennnnn….laat alles zijn zoals het is, verander niets, het is goed zoals het is!

Nu ben je dus verbinding aan het maken met jezelf! Voelt goed of niet? Het gaat er niet om wát je voelt, maar dát je voelt!!

We gaan nog wel even een stapje verder hoor, want zo lijkt het wel heel makkelijk dat contact maken met jezelf en verbinding met je basis. Blijf met je aandacht bij die basis die je net gevoelt hebt, maar nu echt van binnen, wat voel je daar? Is het rustig, leeg, vol, druk, onrustig, kun je er makkelijk bij komen of zit er weerstand?

Stel je nu eens voor dat je een knikker legt in het midden van je basis, dus in het midden van je onderbuik. Wat zou die knikker doen? Blijft hij rustig liggen, gaat hij rondtollen, rustig of snel? Sluit je ogen maar even en stel je de knikker voor. Deze knikker kan je kompas worden, een simpele manier om te voelen hoe het met je is. Rustig, druk, zoekend, in balans….De knikker is jouw wifi, de verbinding met je gevoel.

En heb je verbinding? Heb je het wachtwoord gevonden? Denk dat nu eens aan iets heel leuks wat je gaat of wil doen. Wat gebeurt er dan in je lijf en in je basis, met je knikker? Sla dit gevoel of deze reactie op, dit kun je namelijk later goed gebruiken! En denk dan nu eens aan iets heel vervelends wat je moet doen, wat gebeurd er dan? Waar en hoe voel je dat?

Het kan heel goed zijn dat het een heel klein signaal is wat je lijf je nu geeft, een signaal wat je in je dagelijks leven niets eens op zou vallen. Fijn dat je het nu wel gevoelt hebt!!! Nu kun je er vaker op gaan letten en dus beter naar je gevoel luisteren. Je kunt dus proberen om vaker in verbinding met jezelf te zijn en daar naar te handelen, dit zal je zoveel opleveren!!

Voelde je niets? Doe deze oefening dan vaker, ik weet zeker dat je echt iets kan gaan voelen, maar wees alert op hele kleine signalen, als een krampje in je buik, vuisten maken, verstarren, een beweging naar achteren etc etc. En lukt het nou echt niet, dan mag je altijd contact met me opnemen, wellicht kan ik je verder helpen!

Let’s stay connected!