Vasthouden van de vakantie-rust

Heb je ook zo genoten van de rust tijdens de zomervakantie? Van het feit dat er minder ochtendstress was, minder gezeur bij het naar bed gaan, minder gehaast eten?
Ik wel!
En ja heel logisch, hoor ik je denken, dat er meer rust is, want er is geen wekker, geen gehaast naar school, geen tassen die ingepakt hoeven te worden, niet nadenken over is er nu wel of geen gym vandaag, niet snel koken, eten en door naar bed door het late thuiskomen,  geen huishoudelijke klusjes even snel tussendoor.
Ja dat helpt allemaal naar meer rust, want er is simperweg meer tijd maar voor mij is het sleutelwoord voor het vakantiegevoel; VERBINDING.
Doordat ik zelf minder ‘moest’ doen, was er namelijk meer tijd en vooral ruimte voor verbinding; voor kletsen, voor knuffelen, voor stoeien, voor iets langer samen in bed liggen, voor nog een extra verhaaltje voor het slapen gaan.

Verbinding geeft rust. Door verbinding ben je in het hier en nu en geniet je meer. Door verbinding ontstaan er minder misverstanden, ben je beter op elkaar afgestemd en is er minder ruis op jullie communicatie. Hierdoor lijkt het ook of situaties die soms stress meebrengen makkelijker gaan. En is er dus meer rust!

Echter in de hectiek van het dagelijks leven, tussen het regelen, het haasten en het doen door is er maar weinig tijd voor rust en dus voor verbinding. Ik merk dat zelf ook. Maar dit schooljaar ga ik het anders doen!

Voor mezelf én voor jou heb ik 5 simpele tips opgeschreven. Tips die makkelijk in te passen zijn in je dagelijks leven en die ervoor zorgen dat je het gevoel van vakantie vast kunt houden:

1. ’s ochtends niet meteen mijn telefoon pakken om te checken of ik iets gemist heb, maar genieten van de rust. Even kroelen met de kids, bewust wakker worden. Hierdoor verbind ik me met mezelf, mijn kinderen en de dag die komen gaat. Desnoods zet ik de wekker iets eerder.
2. tijdens het eten, bezig zijn met eten en met de mensen met wie ik eet. In de vakantie hebben wij met z’n allen zo genoten van de eetmomenten, ze waren echt gezellig. Hoe dat kwam? Omdat we genoten van het eten en elkaars gezelschap en niet bezig waren met wat er allemaal nog moest gebeuren na het eten.
3. minder vaak met mijn telefoon bezig zijn. Tja dit is een inkopper, ik weet het! Maar het is echt schrikbarend hoeveel tijd we achter dat schermpje doorbrengen…. Dus weg dat ding, uit het zicht en aandacht op mezelf en de mensen om me heen.
4. meer knutselen, bouwen, klussen; dingen samen creëren geeft zo’n mooie verbinding
5. en de laatste; knuffelen!!! Knuffelen heeft zoveel positieve aspecten! Het geeft rust, je maakt verbinding, je bent in het hier en nu, je geeft aandacht, er worden hele belangrijke stofjes in je lijf aangemaakt en ga zo maar door. Dus máák er tijd voor!!

Ik wens je een mooi nieuw schooljaar, vol rust en verbinding!