Categorie archieven: Uncategorized

De tijd stond stil, in een rollercoaster.

Opeens stond de tijd stil.

En tegelijk stapten we in een rollercoaster.

Vandaag precies 4 weken geleden stond de tijd stil toen we te horen kregen dat Cas, onze oudste van 11 jaar, een cyste in zijn hoofd heeft. Hij kampt al een tijd met hoofdpijn klachten. Deze worden veroorzaakt doordat de cyste de vochtafvoer blokkeert en er dus een zeer hoge hersendruk is ontstaan.

De tijd stond in 1 klap stil, niets anders is meer belangrijk.

Maar direct stapten we ook in de rollercoaster. Van onderzoek naar onderzoek, van gesprek naar gesprek, ander ziekenhuis, nog meer onderzoeken en gesprekken…

Al snel hoorden we dat hij snel geopereerd moest worden, maar dat er een lange wachttijd was. Ze gingen proberen hem er tussen te krijgen. Dat lukte, maar uiteindelijk werd de operatie tot 2 keer toe uitgesteld.

Een rollercoaster.

Thuis ging het ook steeds slechter. Van niet meer naar school kunnen naar ook thuis niet meer aan school kunnen werken, van nog aan tafel kunnen eten naar alleen maar kunnen liggen, van 3 paracetamol per dag naar 12 pijnstillers op een dag.

Wat voelden wij ons machteloos. Maar ook boos, verdrietig, bezorgd. Dan weer hoopvol en dan weer de wanhoop nabij.

Een rollercoaster.

Afgelopen maandag was het dan eindelijk zover, de operatie. Spanning en opluchting.

Het wachten duurde lang, maar toen we hoorden dat de operatie boven verwachting goed was gegaan was de opluchting nog groter.

Er was onduidelijkheid over de IC. Uiteindelijk moest Cas toch naar de IC ivm mogelijke schade aan de hypofyse (een zeer belangrijk onderdeel in je hersenen)

Pfff daar kwam weer de spanning.

Een rollercoaster.

Cas zou pijnvrij uit de operatie komen, dit was helaas niet het geval. Zelfs de meest sterke pijnstillers hielpen niet, ze kregen het niet onder controle. Nog meer spanning en ook weer machteloosheid.

Dinsdag werd de pijn alleen maar erger…

Maar hij mocht wel terug naar de afdeling, weer wat opluchting.

Een rollercoaster.

De pijn werd erger en hij ging ook overgeven.

Een scan laat op de avond volgde.

Ze zagen een bloeding. Paniek bij iedereen!

Hij werd meteen geopereerd en de bloeding is gestopt. Weer terug naar de IC.

Een rollercoaster.

Vandaag is het precies 4 weken na die dag dat de tijd stil stond. Na die dag is ons leven geen moment stil meer geweest, het vloog juist alle kanten op.

Vandaag 4 weken na het nieuws ligt Cas weer op de afdeling en heeft hij geen hoofdpijn meer. Krijgt hij weer praatjes en zien we onze oude vertrouwde Cas weer terug.

Vandaag is het begin van zijn herstel en zullen wij de tijd weer even stil laten staan, maar deze keer op een fijne manier.

Tijd voor rust, tijd voor stilstaan bij alles wat gebeurd is, tijd om uit te kijken naar wat komen gaat.

We zaten in een rollercoaster. Maar nu gaan we de tijd even stil laten staan.

Als ik druk ben ga ik vliegen

Als ik druk ben, ga ik vliegen.

 

Ja echt, als ik druk ben ga ik vliegen. En dan niet in de zin van; ik vlieg door mijn taken heen. Nee in dit geval heeft vliegen voor mij een negatieve lading.

Want als ik vlieg dan zit ik hoog, hoog in mijn energie. En ook dat is niet zo positief als het misschien lijkt. Hoog in je energie, dat klinkt alsof je lekker veel energie hebt, maar niets is minder waar. Als je hoog in je energie zit, dan wordt er bedoeld dat je energie omhoog gericht is, zo hoog dat het zelfs buiten/boven je lijf is.

Wat er dan bij mij gebeurt is dat mijn hoofd nog voller wordt, dat ik nog minder goed alles kan overzien, moeite heb met hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden en dus geen prioriteiten meer kan stellen. En ik ben moe, ontzettend moe.

Ik zit niet alleen hoog in mijn energie, ik zit ook hoog in mijn lijf. Niet meer in mijn basis. Ik leef vanuit mijn hoofd en heb geen contact meer met mijn gevoel en mijn lijf.

Zoals je leest en wellicht al begrijpt, ik ben mijn aarding kwijt, mijn gronden.

 

Wellicht herken je het. Dat je moe bent, dat je dingen niet meer overziet, dat je hoofd overloopt.

 

Ik wil je graag een paar tips geven die mij erg helpen als ik te hoog zit!

AARDEN

Deze tip is de allerbelangrijkste! Je energie moet weer naar beneden gericht worden. Maar aarding/gronding is ook zo belangrijk om alle prikkels kwijt te raken. Als je niet geaard bent blijven alle prikkels en indrukken die je de hele dag opdoet in je systeem hangen. Wat je niet helpt als je al zo vol zit. Dus sta met je voeten stevig op de grond, masseer je voeten, stel wortels voor uit je voeten en zelfs uit je stuitje, zoek de natuur op etc.

ADEM

Je ademhaling kan je helpen je energie weer naar beneden te krijgen, om weer contact te maken met je lijf en om rust te vinden! Adem eens een paar keer rustig in en uit, heel bewust. Meer is er soms niet nodig.

NEEM RUST

Dit is een tip die volledig indruist tegen je gevoel, dat weet ik. Maar toch zal het je helpen. Door even rust te pakken, afstand te nemen kun je weer terug komen in je eigen lijf. Als je weer in je lijf zit dan zit je niet meer in je hoofd! Na het nemen van deze rust zul je beter in staat zijn om weer alles te overzien en juiste keuzes te maken, waardoor je uiteindelijk sneller door je to do lijst heen zal zijn.

GEBRUIK EEN EDELSTEEN

Edelstenen kunnen je helpen om beter in je energie en in je lijf te komen. Zelf gebruik is dan vaak de tijgeroog, omdat die je oa helpt met aarden. Weet je niet welke steen jou kan helpen, als je naar een edelsteen winkel gaat dan zijn de medewerkers daar altijd bereid je te helpen bij het vinden van de juiste steen.

ONDERSTE CHAKRA’S

Bij het te hoog zitten, zit er vaak een disbalans in je chakra’s. Wil je hier meer balans in, dan zijn daarvoor verschillende oefeningen, maar ik zal me nu beperken tot de onderste twee, welke je helpen om beter te aarden en in je lijf te zijn. De onderste twee chakra’s hebben de kleuren oranje en rood. Stel je deze kleuren voor, zie ze om je heen, of zie ze in je buik. Laat deze kleuren je lijf omhullen en helemaal kleuren. Voel wat deze kleuren met je doen.

DOUCHEN

Douchen is eigenlijk een combinatie van de eerste twee tips. Het helpt je aarden, het geeft je rust én het helpt je weer contact te maken met je lijf. Zeep jezelf eens lekker in, droog je rustig en bewust af, neem de tijd om een bodylotion in te smeren.

ZENLES

In mijn zenlessen gaan we aan de slag met veel van bovenstaande tips: aarden, ademhaling, rust, contact maken met je lijf. En het fijne is, je hoeft het dan niet alleen te doen, ik begeleid je er volledig in! Benieuwd wanneer er weer ZEN-lessen zijn? Klik hier voor meer informatie over de lessen.

Levend verlies

Levend verlies.

Verlies aan de dood, dat is een bekend begrip. Simpel gezegd: er overlijdt iemand of een huisdier en dan komt een periode van rouw.

Maar hoe zit dat als je iets verliest gedurende het leven? Dat je steeds kleine stukjes verliest. Of je steeds meer bewust wordt van stukjes die zijn verloren. Of juist dingen die nooit zullen komen.

Dit zullen veel ouders herkennen die te maken hebben met een ziekte van hun kind. Elke dag weer hebben zij te maken met levend verlies. Niet elke dag hetzelfde, soms heel groot en soms ook klein. En juist die kleine dingen maken soms meer indruk en hebben meer impact dan die grote.

Er staat een moeder voor het raam, ze zwaait haar zoon uit die met het taxi busje naar zijn sbo school gaat. Tegelijk ziet ze de buurjongen op de fiets stappen en kletsend en zwaaiend met zijn vrienden weg fiets. Het doet de moeder verdriet dit verschil te zien, omdat ze beseft dat haar zoon dat nooit zal doen.

Een stukje levend verlies.

Twee vriendinnen praten over later en de moeder van een van de meisjes hoort hen. Ze hebben het over trouwen en kinderen. Er rolt een traan over de wang van de moeder, zij beseft dat dit toekomstbeeld voor haar dochter niet weggelegd zal zijn.

Een stukje levend verlies.

En zo zijn er vele dagelijkse dingen die voor de meesten van ons ‘normaal’ zijn, maar die bij een ander onmogelijk zijn of worden.

Het verwerken en accepteren hiervan stopt nooit, dit gaat altijd door. Levend verlies.

Rouw is voor iedereen anders. Vroeger werd er gedacht dat de rouw via bepaalde fases ging en dat het daarna ook klaar was. Tegenwoordig is er een andere kijk op rouw. Gelukkig. Want rouw is als een vingerafdruk, voor niemand hetzelfde en ook per situatie verschillend. En klaar is het eigenlijk nooit.

Rouwen bij levend verlies is nog meer een doorgaand proces en komt steeds in andere vormen terug.

Daarom is het heel erg belangrijk dat hier meer oog en aandacht voor komt. Voor de ouders en hiermee voor het welzijn van het gezin en het kind.

Het liefste al tijdens het traject van onderzoeken naar wat er aan de hand is met hun kind. Daar begint het levend verlies al, want de toekomst is onzeker en anders dan je had gehoopt.

Maar ook na een periode van behandeling en zelfs bij genezing is er nog steeds sprake van levend verlies, want het leven zal niet meer zo zijn als voor de ziekte.

Gelukkig zijn er steeds meer therapeuten die zich hiermee bezig houden. Dus heb je hier mee te maken of ken je iemand die hier mee te maken hebt, maak het bespreekbaar! Praat erover en zoek hulp als je dit nodig hebt.

Je hoeft het niet alleen te doen!

workshop nieuwe school/klas

Inschrijven voor de cursus 'BAAS over hoofd&lijf'

 

Even checken of je geen robot bent 😉

ouder&kind ZEN-les

Inschrijven voor ouder&kind ZEN-les

 

Even checken of je geen robot bent 😉

workshop wens steen maken

Inschrijven voor de workshop Wens-steen

 

Even checken dat je geen robot bent 😉

Inschrijven levend verlies 4 september 2018

Inschrijven voor de thema bijeenkomst Levend verlies

 

Even checken dat je geen robot bent 😉

Bij twijfel; DOEN!

Ben jij net zo’n twijfelaar als ik? Zo lastig is dat!

Alles weeg ik tegen elkaar af, de voor en tegens. In een eindeloze cirkel kan dat doorgaan. Totdat ik bijna niet eens meer weet waarover ik aan het twijfelen ben. Meestal resulteert dit in het nemen van GEEN beslissing, wat uiteindelijk dan dus ook weer een beslissing is, maar een waar ik niet blij van word.

Inmiddels doe ik dat een stuk minder, dat twijfelen. Ik ben er namelijk achter gekomen dat twijfelen in je hoofd zit en als je echt naar je gevoel luistert dan hoef je niet meer te twijfelen.

Ruim een half jaar geleden heb ik mijn leven omgegooid, zekerheden opgegeven en mij in een nieuw avontuur gestort. Natuurlijk waren er twijfels; ik gaf een hoop zekerheid op. Maar diep van binnen wist ik dat dit de juiste keuze was. Wist ik dat ik hier blij en gelukkig van zou worden. Er was eigenlijk geen twijfel mogelijk.

Mijn hoofd begon wel vragen te stellen, om me aan het twijfelen te brengen, en ja dat lukte soms. Dan lag ik huilend in mijn bed met me steeds maar afvragend; wat ben ik nou aan het doen? Totdat ik die gedachtes een halt toe riep en weer terug ging naar mijn gevoel en dan wist ik dat het goed zat.

Klinkt best simpel als ik het zo opschrijf he? Dat is het natuurlijk niet! Het kost veel oefening, durf en vertrouwen. En nog steeds is mijn hoofd er heel goed in vervelende vragen stellen en me aan het twijfelen brengen.

Dat is namelijk ook zijn taak; mij beschermen! Hij stelt die vragen dus met een reden, weegt dus dingen af met een reden, geeft ook de minder positieve kant aan met een reden. Heel fijn, want het behoudt je daardoor ook van fouten. Alleen slaat ons hoofd daar soms in door. Want die wil liever geen verandering: dat is eng en onbekend. Dus maakt het je aan het twijfelen.

Dit zijn maar gedachtes, gedachtes van iets wat je wil beschermen, maar wat echt niet alles weet! En als je er zo naar kan gaan kijken, dan worden die gedachtes misschien wel niet meer zo groot, of zo aanwezig. Of kun je ze zelfs los laten. Wordt het makkelijker om wél naar je gevoel te luisteren. Dus spreek die gedachtes toe, zoals je ook zou doen bij je partner of vriendin die met onredelijke argumenten aankomt. Nogmaals het zijn maar gedachtes! Vertrouw erop dat je gevoel een veel betere adviseur is!

In het verkeer is het gezegde: bij twijfel stoppen. Ik zeg juist; bij twijfel: DOEN! Je hoofd brengt je aan het twijfelen, maar je gevoel zegt doen.

Begin eerst bij kleine dingen, zoals een afspraak afzeggen waar je geen zin in hebt maar waarvan je hoofd zegt dat je absoluut niet af kunt zeggen. En voel dan (achteraf) wat het je voor een gevoel geeft. Dat je voor jezelf gekozen hebt, dat je naar je gevoel geluisterd hebt. Hoe fijn en knap dat is! Zo bouw je succes ervaringen op en krijg je steeds meer vertrouwen in je gevoel en wordt het twijfelen vanzelf minder!

Trust me! 😉

Lente, tijd om te bloeien en te stralen!

In de lente komt de natuur tot bloei, vrij van concurrentie en vergelijkingen met andere planten en bloemen.

Tot bloei komen, je ziet het in de lente zo mooi in de natuur! De ene bloem is nog mooier dan de andere. De een nog groter dan de ander. Rustige kleuren, felle kleuren, alles is er. En alles mag er zijn. In de natuur is geen concurrentie!

A flower doesn’t think about competing with the flowers around itself.  It just blooms.

In de lente gaan wij als mensen ook opbloeien; vrolijke kleuren komen in huis, kleding wordt anders van kleur, we gaan meer naar buiten en lachen meer.

Maar kun jij net als in de natuur ook gewoon bloeien, zonder concurrentie, zonder te kijken naar een ander. Gewoon volledig jezelf zijn?

Ik zeg nu wel ‘gewoon’, maar volgens mij is dat helemaal niet zo gewoon. Het is hartstikke moeilijk. Van nature vergelijken wij onszelf met anderen, ons uiterlijk, ons leven, ons inkomen en ga zo maar door. Het gras bij de buren lijkt altijd groener.

Wil jij in deze lente ‘gewoon’ gaan bloeien, ‘gewoon’ je kleurrijke zelf zijn. Dat dat geldt voor iedereen! Groot, klein, dik, dun, vrolijk, ingetogen, druk, rustig kleurrijk of sober. Dat alles er is en alles er mag zijn.

Dat begint bij jezelf, dat je durft op te bloeien, dat je durft te gaan stralen, dat je durft te gaan zijn wie je bent. En dat je dat gaat laten zien aan de bloemen om je heen. Die allemaal op hun eigen manier bloeien.

Vertrouwen is het sleutelwoord!

En vertrouwen dat zit in je buik. Je kent het wel de kriebels of de kramp die je hebt als je iets spannends gaat doen of als je denkt dat je iets fout hebt gedaan. Maar ken je ook het gevoel van vertrouwen op die plek? Nee? Het is een gevoel van grootsheid, een gevoel van power, van kracht, een gevoel van een glimlach om je mond!

Neem eens iets in gedachten waarvan jij vindt dat je dat heel goed kan. En vergroot dat nog een beetje; je bent de beste van de hele wereld daarin!

Wat gebeurt er bij je mond? Komt er een glimlach? Wat gebeurt er met je borstkas? Gaat die een beetje omhoog, ga je rechterop zitten? En wat gebeurt er nu in je buik? Voel je het gevoel van vertrouwen? YES!

Weet dat dit gevoel er altijd zit en dat je het altijd op kunt roepen. Zelfs als je toch een beetje twijfelt.

Ga met dit gevoel tot bloei komen! Zonder vergelijking met andere bloemen!

JUST BLOOM!

Wil je nog verder met dit gevoel en nog meer opbloeien? Luister dan naar mijn podcast. Een meditatie voor bloei en kracht vanuit jezelf.