Spanningen

Spanningen, herken jij ze? Bij jezelf en bij je kind?

Ik had deze week een knetterdrukke week, tel daarbij een ziek kind op en je raadt het al… stress!                                                                                                                                                                              Ik voelde me gehaast, gejaagd, had geen rust in mijn lijf. Ik jakkerde door. Ik voelde dat mijn hartslag vrijwel continue hoog zat, net als mijn ademhaling. Ook merkte ik dat mijn spieren in mijn buik en nek gespannen waren. Deze signalen wezen mij erop dat ik te veel stress, te veel spanningen had. En dat het tijd was om er iets aan te doen!

Kinderen kunnen ook spanningen en stress ervaren. Vaak voelen ze dit alleen niet als spanning en kunnen ze dit ook niet zo benoemen. Maar jij als ouder kan ze wel bij je kind herkennen.                                                                                                                                                                    Bijvoorbeeld als je zoon of dochter klaagt over hoofd- of buikpijn zonder duidelijke oorzaak. Kinderen horen geen pijnklachten te hebben, dus dit kan wijzen op spanningen (natuurlijk moet je wel even goed nagaan of er niet iets anders aan de hand is of gebeurd is)                                                                                                                                                                                       Een andere aanwijzing naar spanningen kan ook moeilijk inslapen of doorslapen zijn. Om goed in- en door te slapen is ontspanning nodig, kinderen die spanning hebben of heel veel in hun hoofd zitten kunnen hier moeite mee hebben.
Makkelijker te zien zijn bijvoorbeeld hyperventilatie klachten, maar dan nog zijn spanningen wellicht niet het eerste waar je aan denkt.
Verder kunnen ook klachten als obstipatie of driftbuien door spanningen komen. Zeker bij obstipatie is het goed om hier eens nader onderzoek naar te doen. Vaak krijgen kinderen met verstoppingen meteen zakjes mee van de huisarts. Die zakjes zorgen zeker voor een verlichting, maar als de achterliggende oorzaak spanningen zijn, dan lost het probleem daarmee niet op. Artsen zeggen dat het gebruik van deze zakjes geen kwaad kunnen en dat je ze lange tijd kunt gebruiken, hier ben ik het helemaal mee eens, maar ik ben ook van mening dat voorkomen beter is dan genezen!
Driftbuien bij kinderen kunnen vele oorzaken hebben, maar een daarvan is zeker ook spanningen. Spanningen die er letterlijk uit moeten, en in dit geval volgt er dus een explosie van al die gevoelens.

De oorzaak van de spanningen is ook niet altijd even duidelijk voor jou als ouder. En als je kind geen prater is, kom je er nog moeilijker achter.
Belangrijk om te weten is dat spanningen bij kinderen niet altijd veroorzaakt worden door gebeurtenissen of omstandigheden waar wij als volwassenen spanningen van krijgen. Probeer als je met je kind aan het praten bent over spanningen je vooroordelen weg te laten, kijk en praat open met je kind en bagatelliseer vooral niet! Het is het gevoel van je kind, en gevoel klopt altijd, ookal kun jij dit als ouder niet begrijpen. En als je kind niet aan kan geven wat er aan de hand is, is dat ook goed, het is zoals het is, maar geef wel aan dat jullie samen naar een oplossing gaan zoeken.

Heb je het idee dat je kind te maken heeft met spanningen; masseer je kind dan eens, zo maak je echt contact en voel je zijn of haar lijf. Vaak krijg je dan nog meer informatie over hoe hij of zij in zijn vel zit. Tegelijk kan een massage ook helpen de spanningen te verminderen! Win-win dus! Oh en het is ook nog eens een heerlijk samen-zijn-moment, win-win-win dus!!

(Onder het kopje ‘doen’ staat een voorbeeld van een massage die je bij je kind kunt doen)

Als je spanningen merkt bij je kind, of klachten die door spanningen veroorzaakt zouden kunnen worden, ga dan op zoek naar hulp. Hulp die bij je kind en bij jou past, er is tegenwoordig zoveel mogelijk. Van kindercoach tot speltherapeut, van yoga en mindfulness tot haptonomie. Hiermee kun je de oorzaak aanpakken en tegelijk leer je je kind dat het niet erg is om hulp te vragen! Er ligt helaas nog steeds een taboe op het vragen van hulp, zeker in geval van spanningen, laten wij dat gaan doorbreken!

En als laatste: kijk ook eens goed naar jezelf, kinderen zijn hele mooie, en soms confronterende, spiegels. Dus zorg niet alleen goed voor je kind, maar geef ook het goede voorbeeld dat jij goed voor jezelf zorgt!